CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, April 24, 2009

3 hari 2 malam...di Kuching, Sarawak (Part 2)

19-04-2009 Ahad

2nd day acara bebas.. Kami dah tempah van utk ronda2 lagi..Destinasinya ke Pasar Satok - Sarikin - Semenggoh - Waterfront.

Pasar Satok, macam2 ada... cuma terkilan i x beli baju-T di sini, ingat kan ada lagi benda yg sama di Sarikin, rupa2 nya hampaaaa... so ingat ye kawan-kawan, kalau nak beli souvenir ker, kain, or baju-t, Satok la tempatnya..kalau kat tempat lain sama ada tak ada atau mahal!!.

pilih jangan x pilih..

unik kan? ikan2 yg dijual di Pasar Satok

Selain itu, ikan terubuk juga wajib di beli..
Sila cari Kedai Wawasan, sebab kedai ni macam pemborong gitu.. mmg murah dan ikan pun besar2 dan fresh..

terubuk masin.. "kalau x mau masin, bila balik rumah, terus basuh baru masuk peti ais.." errr bang, i buat mcm tu tapiii masin jugak maa... apa nak jawab??


Di Sarikin...

alahaiiiii indah khabar dari rupa la beb..sebijik cam Wang Kelian..hu..hu.. cuma kalau nak cari kain sulam/telekung, b
oleh lah beli kat sini. Beg imitation pun banyak - indon mari.. tikar sarawak pun banyak..tapi jenuh la weii nak mengangkut..x sure lak sama ada boleh dipos atau tak..

Orked hutan..

pernah rasa ni?? beras pulut dikukus dalam periuk kera..rasanya cam makan lemang tau..

pasar sarikin...panassssssss..........

tikar sarawak banyak dijual

manik2 pun banyak..

Disebabkan beyond expectation, 1 jam je dah habis round, so kami terus ke Semenggoh. Sebelum tu our guide ni bawa kami singgah makan makanan Sarawak dulu..Laksa Sarawak, Mee Kolok & Ayam Penyek..harus dicuba...

sila cuba air ni ..sedapppp...jagung sonata dan bandung sonata..

mee kolok goreng

laksa sarawak

Sampai di Semenggoh, ramainya orangg..dah la panas terik betull...


Kami bertuah sungguh, sebab tiba time feeding.. 1 famili orang utan turun.. terharuu sungguh tengok orang utan ni..entahlah..sebab sebelum dia nak ambil buah tu, yg sekor ni siap tengok orang2 keliling ni dulu baru ambil..yg sedih tu siap buat muka kesian..agaknya dalam hati mesti dok kata..apa hal la nengok aku ni..kui..kui..

kena senyap ye..baru dia nak datang...

Ranger yg jaga tu pun siap cakap kami ni bertu
ah, sebab jarang dapat moment cam ni.. wahhhh...lagi la I terharu..... ishhh mai jauh2 kalau x nampak.. mesti frusttt oooo..alhamdulillah.. ;-)

Disebabkan hari nak hujan, kami tak berkesempatan nak jalan ikut feeding track tu.. jadi kami balik ke Kuching town, nak ke Waterfront lak. On the way, hujan lebat sungguh..takut juga kalau2 banjir..nasib baik bila sampai waterfront ujan dah renyai. Kami jalan2 je kat deretan kedai2 yg jual souvenir ni..uiskkk..sampai x tau nak beli apa..punya la banyakkkk...

Time ni pulak SQ dah buat perangai..adehhh...pakai ambil je apa yg nampak dah tu nasib x baik termasuk lak kedai yg mcm hampeh.. minta diskaun pun x bagi dah ler x mesra alam..grrr..grrr... next time jgn p la kedai ni..nama kedai ni Bong Souvenir ke apa ntah..


Dah beli semua, kami terus ke seberang ..wakaka..lawak sungguh naik sampan..kami berenam je rasa cam nak terbalik sampan..apa taknya..badan masing2 ..fuhhhh semangat...keh..keh..

waterfront

Sampai seberang pergi lagi kilang kek lapis dayang tu..top-up lagi laaa... he..he.. Lepas tu dinner di Restoran Barok?..alah restoran ni je yg besar pun kat situ.. not bad la masakan dia...& harga pun ok..


semuanya fresshhhh

restoran Barok?.. romantik giler kat dalam ..nak tengok muka ikan pun x nampak ..wakakaka..

Balik terus cari teksi, dah x larat nak jalan ke hotel.. sampai hotel, mandi, terus zzzzzz sampai ke pagii..letihhh sungguh...



No comments: