CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 7, 2011

Candy kelapa

Senang rupa2nya nak buat candy nih.. dok perap resepi punyerlah lamaaaa.. baru ada hati nak buat..

Dulu2 i suka sangat beli waktu keje kat Kelana Centre point, ada satu restoran kat situ yg jual candy ni..memang sedapp sungguh.. ralit dok makan..tup ..tup..dah tinggal serdak....hiks..

Ishh bila ingat2 balik ..gerun betul gaya i makan dulu, semua nak manis2.. order teh tarik pun siap pesan nak susu lebih..now bila badan dah start debab baru nak nyesal... now tengah usaha nak kurang kan makanan bergula, berlemak semua...almaklum badan dah naik satu hal, dah tua pun satu hal gak.. huhuhu...eh melalut lak...

ok.. meh tengok candy i ni..silap sikit je, i tak kacau lama, still lembik2..tapii rasa dah ada..nyum..nyum.. nanti time rajin buat lagi..nak ada rasa crunch sikit2..(jgn sampai boleh baling ke dinding dah la..ekekekek)

bahan-bahan dia pun mudah jek..

1. kelapa parut (ambil yg putih je) 2-3 cwn (agak2)
2. susu pekat 1/2 tin
3. butter 3 sudu
4. esen vanila
5. perwarna

panaskan butter, masukkan kelapa parut + susu pekat + esen + perwarna, kacau atas api slow sampai likat.. then biar sejuk baru masuk loyang ... senang kan??


No comments: